Drinkwaterproductie

Waterproductieskids Suriname

In opdracht van De Watergroep heeft de afdeling Elektromechanica verschillende skids voor een nieuwe waterbehandelingsinstallatie gebouwd. Deze zullen worden ingezet in Suriname. Niet alleen de opdrachtgever spreekt van een prestigieus project, ook voor Visser & Smit Hanab was dit een unieke uitdaging en ervaring om mee te kunnen werken aan de drinkwatervoorziening in het ruige gebied aan de noordoostkust van Zuid-Amerika. 

Download de projectfiche

Roestvrijstalen frames

“De Watergroep heeft met de Surinaamse Watermaatschappij een overeenkomst gesloten voor de bouw van een behandelingsinstallatie van rivierwater uit de Suriname rivier om drinkwaterkwaliteit te produceren voor de bevolking van het gebied Meerzorg, Nieuw-Amsterdam, Alkmaar en Tamanredjo in Suriname”, vertelt projectleider Sofie Janssens. “Wij hebben in dat kader de opdracht verkregen voor het bouwen van een reeks skids die samen de installatie van het waterbehandelingsproces vormen. De onderdelen van die installatie worden hier op roestvrijstalen frames gemonteerd waardoor het geheel vlotter naar de eindbestemming kan worden getransporteerd.

De installatie ter plaatse kan dan veel sneller worden gerealiseerd dan het geval zou zijn als men alle losse componenten op de locatie zelf zou assembleren. De delen van de installatie die aan ons zijn toevertrouwd, bestaan uit vijf ultrafiltratieskids, vier omgekeerde osmose skids, een hydrofoorskid en het buizenstel van de actiefkoolfilters. Wij maken daarnaast ook de elektrische borden, terwijl De Watergroep het assembleren en de bijbehorende werkzaamheden ter plaatse zal verzorgen.”

Van voorontwerp tot realisatie

Alles moet worden gebouwd volgens de mechanische ontwerpplannen die onderdeel uitmaakten van de aanbesteding. “Van elke skid hebben we een plan gekregen met daarop alle onderdelen, pompen, afsluiters, enz.”, voegt Jeroen Van der Meeren, tekenaar bij Visser & Smit Hanab daar aan toe. “Eigenlijk was het de opzet dat we de tekeningen enkel hier en daar wat zouden verfijnen, maar bij nader inzien ging het eerder om een ‘voorontwerp’ en hebben we via Autodesk Inventor (CAD-software voor het maken van digitale 3D-modellen) toch een aantal wijzigingen moeten doorvoeren.

Bij een dergelijke complexe installatie moet alles perfect passen, tot in de allerkleinste details. Eenmaal de tekeningen op punt stonden, zijn onze arbeiders in het atelier aan de slag gegaan. Na de nodige keuring en testen is heel de installatie op transport gegaan naar de eindbestemming WPC La Liberté in Suriname. De skids werden vervoerd in 40ft zeecontainers.

Levensbelangrijk water

Het transport zelf is ook niet meteen de makkelijkste opdrach. “De waterbehandelingsinstallatie wordt ondergebracht in een nieuw gebouw van 35 m op 35 m op een braakliggend stuk grond naast de Suriname rivier. De uitdaging is naar verluidt dat de oude brug waar alles overheen moet, onvoldoende sterk is voor de vrachtwagens die alles naar ginder moeten brengen.

Voor ons lijkt een waterbehandelingsinstallatie niet meteen echt spectaculair, maar voor de Surinaamse bevolking is het een zaak van levensbelang. Veel gezinnen kunnen ginder amper een paar uurtjes uur per dag genieten van stromend drinkbaar water. Met deze nieuwe installatie zal daar eindelijk verandering in komen en wij zijn dan ook blij dat we ons steentje daartoe bij kunnen dragen.”

Download de projectfiche