Over ons

Bij Litran zit verbinden in het DNA.

Gelegen aan de Langerbruggekaai in Gent, is Litran nv een vooraanstaand bedrijf in de energietransitie. 

Met meer dan 500 toegewijde medewerkers realiseren we jaarlijks meer dan 1150 projecten, variërend van het bouwen en verbinden van transportleidingen, distributie- en toevoerleidingen tot (afval)waterbehandelingsinstallaties, zwembadtechnologie, industriële installaties en industriële bekabeling. 

Litran, waar verbinden een levensstijl is en innovatie de standaard is.

Een toonaangevend bedrijf

Door de uitbreiding van het aantal activiteiten en een permanente groei heeft Litran nv ruim een halve eeuw na haar ontstaan een prominente positie op tal van domeinen. Inspelen op nieuwe technologieën, oog voor evolutie en meegroeien met de ontwikkelingen op het vlak van leidingen en waterbehandeling zijn de basis van onze uitstekende reputatie. Onze opdrachtgevers zijn overheidsinstanties, nutsbedrijven en industriële ondernemingen.

Wij garanderen niet enkel de goede aanleg van de verbindingen, maar staan desgewenst ook in voor het totaalconcept: van engineering tot uitvoering & beheer, nazicht en onderhoud.

Litran nv start in 1947 - onder de naam van Aquavia nv - als familiebedrijf en is gespecialiseerd in het plaatsen van waterleidingen.

Gaandeweg komt daar de uitvoering bij van afvalwatercollectoren en rioleringen. Nog later werd Aquavia nv actief in de bouw van waterzuiveringsinstallaties en de inrichting van zwembaden.

In 1976 gaat het groeiende bedrijf behoren tot de Nederlandse "Koninklijke Volker Wessels Stevin" groep. Vanaf 2000 wordt Aquavia nv ondergebracht bij Visser & Smit Hanab bv.

Vier jaar later wordt de afdeling Sint-Gillis-Waas (industriële bekabeling en industrie/piping) toegevoegd en worden alle Belgische activiteiten gebundeld onder de nieuwe naam Visser & Smit Hanab nv.

Vanaf dat ogenblik gaat de interesse van het bedrijf ook steeds meer naar werken voor industrie. In korte tijd weet Visser & Smit Hanab nv vrijwel alle belangrijke bedrijven in het Antwerpse en Gentse havengebied als klant voor zich te winnen. Ook voor het uitvoeren van belangrijke stroomkabeltrajecten is Visser & Smit Hanab nv intussen een belangrijke speler. De activiteiten, waarmee het bedrijf groot werd, blijven onverminderd hun belang behouden.

Vanaf 2024 gaat Visser & Smit Hanab nv verder als Litran.

Een verandering die onze toekomstvisie en positie op de markt versterkt, zonder af te wijken van onze kernwaarden, bedrijfsstructuur en betrokkenheid. 

Onze waarden

Do it together

Naturally involved

Always a solution

Onze missie en visie

Litran nv ontwikkelt, bouwt en onderhoudt duurzame verbindingen, netwerken en installaties op het gebied van energie, water en (petro)chemie. Veiligheid, integriteit, kwaliteit en vakmanschap staan hierbij centraal.

“Ons doel is om van vergelijkbare bedrijven het meest renderende te zijn en dus de beste te zijn in het vakgebied. Het is onze ambitie om een bredere positie in de markt voor conversie en transport van water en energie op te bouwen. Daarbij is het van belang dat wij in een steeds vroeger stadium actief betrokken zijn bij projecten, soms zelfs als initiatiefnemer. Ook in de nazorg van deze projecten nemen wij een actieve rol in.”

Verbinden zit in ons DNA

Onze bedrijfsfilm